Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), TÜYAP’ta kapılarını açtı. Dünyanın dört bir yanından 4 bin 500 katılımcının buluştuğu fuar,  9-12 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Fuarın ilk iki günü turizm sektörü profesyonellerine, son iki gün ise tüketicilere açık olacak.
Fuara Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrique Meyer, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Lübnan Turizm Bakanı Fadi Abud, Filistin Turizm Bakanı Dr. Khuloud Daibis ve Tataristan Cumhuriyeti Gençlik Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Sergey Ivanov başta olmak üzere pek çok bakan ve bakanlık temsilcisi katılıyor.
Dünyanın dört bir yanından 60′ın üzerinde ülkeden katılımcıların yer aldığı fuarın açılış töreni bu sabah Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Arjantin, Rusya Federasyonu, Filistin, Slovenya, KKTC Turizm Bakanları ve temsilcileri ile Arap Turizm Örgütü Başkanı’nın katılımıyla yapıldı.
Fuarın açılış töreninin ilk konuşmasını yapan Ekin Fuarcılık Direktörü  Hacer Aydın, EMITT’in geçen yıla göre yüzde 15 büyümeyle 60 bin 500 metrekarelik alanda 10 salonda yapıldığını söyledi. Aydın, Türk turizmdeki büyümeyle birlikte EMITT’in de her yıl büyüdüğünü hatırlattı.
emitt-bakanlar-toplu
Aydın’dan sonra söz alan fuar organizatörlerinden ITE Group Yönetim Kurulu Başkanı Russel Taylor, fuara ilk kez katılan ülkelere işaret ederek 100 bin ziyaretçi beklediklerini ifade etti.
Ekin Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu ise dünyanın en büyük turizm borsası olan ITB Berlin Turizm Borsası’yla kıyaslama yaparak, “10 yıl önce ITB’ye gittiğimizde gördüğümüz manzara karşısında hayıflanırdık. Fuar öncesi ve sırasında turizm profesyonellerine yön veren konferanslar, paneller düzenlenir, fuar boyunca da etkinlikler sürerdi. Bugün EMITT’te de aynı organizasyonlar var, gurur duyuyoruz.” dedi.
Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür de, onlarca ülkeyi, kültürü buluşturan bu fuarın sürdürülebilir şekilde büyüdüğünü belirterek ülke turizmindeki başarılara dikkat çekti. Global krize rağmen Türkiye’nin turizmde yüzde 10′luk büyümeyi yakaladığını belirten Gür, yatırımcılar olarak yeni yatırım alanlarına soyunurken çevreye duyarlı, yeşili korumayı benimsediklerinin altını çizdi.
TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise dünyada tüm ülkelerin turizm rakamlarında düşüşler olurken Türkiye’de yükseliş yaşandığına dikkat çekti. EMITT’in turizmcilere geleceğe yönelik planlama yaparken ışık tuttuğunu ifade eden Ayık, ülkemizin global krizi turizmde lehine çevireceğine inandıklarını kaydetti.
Açılış töreninde fuarın onursal Konuğu Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrique Meyer de bir konuşma yaptı. Arjantin ve Türkiye’nin tarihteki olumlu ilişkilerini anımsatan Meyer, bundan sonra da aynı ilişkilerin turizmle süreceğine inandıklarını söyledi. Arjantin’in 6 milyon turist ağırladığını, 5 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini açıklayan Meyer, Türk yatırımcıları davet etti.  Carlos Enrique Meyer, “2016 Turizm Stratejik Planı”mıza göre 8 milyar 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Güney Amerika ülkeleri arasında son 10 yılda yüzde 10.4 büyüme yaşadık. Gelin bizim ülkemizde siz de yatırım yapın. Futbol efsaneleri Maradona ve Messi’nin ülkesiyiz biz, biliyoruz ki siz de futbolu seviyorsunuz” diye konuştu.
meyer-gunay
Arap Turizm Örgütü Başkanı Dr. Bandar Fahad Al-Fehaid de Türkiye’ye gelen Arap turist sayısında yüzde 80′lere varan yükseliş olduğuna dikkat çekti. Arap Turizm Örgütü olarak 20 Nisan’da Bursa’da 22 Arap ülkesinin turizm üst düzey temsilcilerinin katılımıyla bir konferans yapacaklarını söyleyen Al-Fehaid, bu organizasyonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliğinde gerçekleşeceğini ifade etti. Al-Fehaid, bu organizasyonla Türkiye ile turizm ilişkilerinin daha da gelişeceğine inandığını vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin dünyayı güzelleştiren ve barış sağlayan bir sektör olduğuna dikkat çekerek, EMITT’teki dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara ithafen Atatürk’ün sözünü hatırlattı: “Yurtta Barış, dünyada barış”.  Günay, Türkiye’nin turizmdeki yükselişinin süreceğini, ancak global ekonomik kriz nedeniyle Avrupa’da bir daralma olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Avrupa turizmde kriz nedeniyle durgun bir döneme girdi. Bu yüzden Avrupa’nın yanı sıra artık Uzakdoğu’ya eğilmeye başladık. Çin ve Japonya’ya daha fazla uçuş yapmaya çalışacağız. Uzak pazarlara ilgimizi yoğunlaştıracağız.” dedi.
20 Nisan’da Bursa’da yapılacak Arap Turizm Örgütü Konferansı’nın çok önemsediğinin altını çizen Günay, Türkiye’nin yeni pazarlarının arasında Arap ülkelerinin öncelikli olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Günay, açılış töreninin ardından konuk ülke Bakanlarına teşekkür için birer plaket sundu. Konuk Bakanlar da Günay’a hediye verdi.
EMITT’teki stantları konuk Bakanlarla birlikte gezen Günay, katılımcılarla tek tek sohbet etti, gösterilerini izledi.