6. Yetenek Yönetimi Zirvesi 2011 HR Dergi organizasyonunda zirveye katılım sağlayan birçok şirket ve basın mensubu arasında M3 Works olarak bizde yerimizi aldık. Birçok önemli konuşmacı katılımıyla devam eden zirvede verilen arada M3 Works ekibi olarak zirvedeki katılımcılarla beraber çok keyifli bir body percussion atölyesi gerçekleştirdik. Katılımcıların da eşlik ettikleri atölyede birlikte çalışmanın ve motivasyonun önemini6. Yetenek Yönetimi Zirvesi 2011’de bir kez daha ortaya koyduk. Zirve sırasında M3 Works standımızda da katılımcılar çeşitli perküsyon enstrümanlarını yakından tanıma imkanı buldular.
Masters Training International’ın Ana Sponsor, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü ve SHL Türkiye’nin ise Resmi Sponsor olarak yer aldığı zirvenin açılış konuşmasını İnsan Kaynakları Danışmanı Jason Lauritsen gerçekleştirdi. Lauritsen, “CEO’nun çağrısına yanıt vermek: Bir stratejik lider olarak İnsan Kaynakları” başlıklı konuşmasında, tüm dünyada hissedilen yetenek savaşının varlığından söz ettikten sonra; “CEO’lar artık, doğru çalışanlar olmadan işlerinin ayakta kalamayacağının farkında. Bu nedenle İnsan Kaynakları ve yetenek yönetimi liderlerinin, ürettikleri stratejiler ile bu savaşta bir adım öne çıkabilmelerini bekliyor” dedi.
Oturumda, İK ve Yetenek Yönetimi liderlerinin, CEO’ların ve tepe yönetimin beklentilerine ve ihtiyaçlarına etkili biçimde yanıt verebilmesi için gereken bakış açısı gözler önüne seren Lauritsen, kendisinin liderliğindeki Yetenek Yönetimi ekibinin büyük bir dönüşüm yaşanmasını sağladığı Omnium Worldwide adlı organizasyonun vaka çalışmasını katılımcılarla paylaştı.
Bu dönüşümün sonucu olarak, organizasyonun 2004 – 2007 arasındaki üç yıllık sürede çalışan başına düşen yıllık geliri iki katına çıkarmayı başardığını aktaran Lauritsen, ayrıca yönetim kurulunda bir yer edinebilmek için önce işin kendisini, sonra İK’yı düşünmenin ne anlama geldiğini ve nasıl yapılabileceğini de paylaştı.
Y Kuşağı isyanda!
Lauritsen’in ardından sahneye çıkan isim, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden, Kurumsal Eğitmen ve Proje Yöneticisi, Uzman Psikolog Burcu Çanacık oldu. Katılımcılarla “Y Kuşağı İsyanda: “Sevgili yöneticim; artık sadece beni değil, yeteneğimi de yönet!” başlıklı bir sunum paylaşan Çanacık, işverenin en verimli performansı talep ederken, Y kuşağının da taleplerinin mevcut olduğunu hatırlattı.
Araştırma sonuçlarına göre, onların yetenek konusundaki taleplerine ne kadar çok cevap verilirse, o kadar sonuç alınabildiğini belirten Çanacık, klasik yöntemlerin bu kuşakta işe yaramadığını dile getirerek, “Bireysel yaklaşmak, çalışanları yakından tanımak, yetenekleri ile rollerinin örtüşmesini sağlamak gerekiyor” dedi. Çanacık sunumunda, klasik yöntemler yerine “ezber bozan” uygulamalara ve yöntemlere değindi.
Uygulama örnekleri…
6. Yetenek Yönetimi Zirvesi’nde İK yöneticileri de uygulamalarının ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı. Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Liderlik ve Yetenek Yönetimi Müdürü Neslihan Çakıt, “Kurumsal stratejiler doğrultusunda geleceğin liderlerini hazırlamak: Yetenek yönetimi ve gelişim süreçlerinde Yapı Kredi uygulamaları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirirken, Türkiye’de ilk Kurumsal MBA uygulamasını aktaran isim de Alarko Holding İK ve Organizasyon Metot Müdürü Ethem Ali Köklü oldu.
Zirvede ayrıca Bilim İlaç İK Yöneticisi ve Eğitmen Dilek Mete, “Her çalışan bir potansiyel, her potansiyel bir yetenek! Bilim İlaç Yetenek Yönetim Sistemi Uygulama Örneği” isimli bir konuşma yaparken, Türkiye İş Bankası Bölüm Müdürü Ülker Yıldırımcan ve SHL Türkiye Genel Müdürü Betül Özkarahan “Ya diğerleri?” başlıklı bir oturumda konuşmacı oldu.
6. Yetenek Yönetimi Zirvesi’nin konuşmacıları arasında ERGO Grubu Organizasyonel Gelişim Departman Müdürü Özlem Yılmaz da vardı. Yılmaz, “ERGO’da yeteneğe yolculuk” başlıklı sunumu ile, Oyak – Renault İK Direktörlüğü / İK Meslek Sorumlusu Lemi Çağlar ise “Mavi Yaka Kariyer Sistemi” isimli konuşmasıyla deneyimlerini aktardı.
Yetenek… Ne kadar? Nereye kadar?
Zirvede önerilerini katılımcılarımızla paylaşan bir diğer isim de, Masters Training International danışmanlarından T. Murat Tamer oldu. Tamer, “Yetenek… Ne kadar? Nereye kadar?” başlıklı oturumunda, gelişen teknoloji ve rekabet ortamının insanlardaki detayları ön plana çıkarmaya odaklandığını belirterek çalışan sayılarının azaltıldığı küreselleşme sonunda, artık detayın ve yeteneğin kazandığını dile getirerek, katılımcılarla birlikte “Peki, yetenek nerede başlıyor? Nereye kadar gidiyor ve ne kadar işe yarıyor?” sorularının yanıtını aradı.